Els veïns desallotjats al número 5 del carrer Canigó, al mes de febrer (ACN/Jordi Pujolar)

Més de 400 pisos de Badalona propers al que es va ensorrar hauran de posar bigues de ferro

L'Ajuntament ha informat els propietaris de l'illa afectada del barri del Raval de la mesura de seguretat que hauran de prendre per l'accident del carrer Canigó

Hi ha 440 pisos del barri del Raval de Badalona que han estat inspeccionats arran de l'esfondrament que va matar tres persones al carrer Canigó, fa gairebé tres mesos. Els tècnics han arribat a la conclusió que hi ha un patró comú que es repeteix en tots els pisos i caldrà garantir la seguretat definitiva dels immobles amb la instal·lació d'un reforç de bigues de ferro.

És la diagnosi encarregada per l'Ajuntament als habitatges de l'illa formada pels carrers del Canigó, Llefià i Ausiàs Marc, on viuen més de 1.200 persones.

A banda dels pisos desallotjats pel risc d'esfondrament, també hi ha hagut veïns que han hagut d'abandonar temporalment casa seva per fer l'apuntalament amb fustes. Ho havia finançat de forma provisional l'Ajuntament, i la solució definitiva aniria a càrrec dels propietaris.

La previsió és fixar un termini ampli per fer aquesta nova actuació. Si algun veí s'hi oposés, fonts municipals indiquen que s'exposaria a una sanció per incompliment de l'expedient de legalitat urbanística on s'estableix que cal fer aquest reforç per la seguretat de l'habitatge.

El carrer Canigó de Badalona, amb els edificis afectats (ACN/Jordi Pujolar)

Alguns ajuts als veïns

Els administradors i els veïns han conegut la situació en una reunió amb el tercer tinent d'alcaldia i regidor de l'Àmbit de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament, Daniel Gracia, i la regidora del districte 5, Florencia Badia, segons ha informat l'Ajuntament.

En la reunió s'ha informat que, a través del Consorci Metropolità de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, es presentaran els ajuts econòmics i de finançament als quals podran optar per a les obres de reforç de l'estructura de cadascun dels pisos. L'Ajuntament donaria un termini als veïns per fer les obres, que es podria flexibilitzar si es constata que el recent apuntalament amb fusta manté la finca segura.

A més, hi haurà ajuts per a l'assessorament jurídic i les reclamacions a les assegurances a través de la Diputació de Barcelona, que respon a l'oferiment de la delegació de Badalona de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB).

Ara s'intenta que el Gremi de Constructors, a través d'empreses certificades i especialitzades, faci arribar les millors ofertes per fer les obres.

Aixequen la custòdia judicial

El regidor de l'Àmbit de Territori i Sostenibilitat ha avançat que la jutgessa que investiga les causes de l'ensorrament parcial de l'edifici del número 9 del carrer Canigó ha aixecat la custòdia policial de l'immoble. Està previst que la setmana que ve els tècnics municipals hi puguin entrar per avaluar-ne l'estat i elaborar un projecte conjunt per a la seva rehabilitació.

El bloc que es va esfondrar el 6 de febrer era al número 9 del carrer Canigó, i dues setmanes després es va desallotjar l'edifici del número 7 i més endavant el del número 11, per aparició d'esquerdes.

Ara només queden per apuntalar els pisos del número 118 del carrer Ausiàs Marc i es valorarà si aviat poden tornar a casa. 

Segons ha informat l'Ajuntament, els veïns dels immobles 7 i 9 del carrer Canigó seran citats en una reunió a banda perquè són edificis amb una casuística a banda que requerirà un projecte d'obres diferenciat.

En total, hi ha una vintena de finques afectades, de la mateixa promoció que el bloc que es va ensorrar i que daten de finals dels anys 50.

 

Anar al contingut